Távcsöveken található jelölések

1. A nagyítás

A nagyítást mindig egy számmal adják meg, mely mögé egy „x” jelet tesznek, ezzel jelezve, hogy a távcsövön keresztül nézve a szemfenéken keletkezett kép a szabad szemmel látott képnél hányszor nagyobb. Például a tengerészeti távcső nagyítása 7x-es, a vadásztávcsőé 8x-os. Ezt a nagyítás értéket mindig végtelen távolságra állított optikára értjük. Közelre állításkor a nagyítás értéke növekszik.

A nagyítás mögött lévő szám mindig a tárgyoldali lencse hasznos átmérőjét jelenti milliméterben, mely a látcső mélységélességét és fényerejét határozza meg. Ha a tárgylencse lencse átmérőjét elosztjuk a nagyítással, akkor a kilépő-pupilla méretét kapjuk. A tradicionális vadásztávcsövek például 8x 56-osak, ami azt jelenti, hogy a kilépő pupilla nagysága 7 mm. Ez azét jó, mert éjszaka kitágult pupilla mellet is sok fény jut szemünkbe, nappal pedig a távcsövön áttekintő szem pupillája határozza meg a szembe jutó fény erejét.

2. A látómező

A látómezőt fokban, vagy méterben adják meg. Egy Eschenbach típusú 8x 32-es monokuláris távcső látószöge 8º, de ugyanezt méterben is feltüntetik rajta 140/1000 m jelzéssel, mely azt jelenti, hogy a távcsövön áttekintve 1000 m távolságban egy 140 m átmérőjű kört látunk be. A nagy látómezőből arra következtethetünk, hogy ez a látcső olyan látássérültek számára is kiváló, akiknek a centrális látásuk kiesett pl. makula degeneráció következtében. Fontos tudni azt a tényt, hogy minél nagyobb a távcső nagyítása, annál kisebb a látómező és ezért mindig azt a legkisebb nagyítást ajánljuk, amivel még az elvégzendő feladatok éppen megoldhatók.

3. A fókuszálhatósági tartomány

A fókuszálhatósági tartományt méterben szokás megadni. A fent említett Eschenbach típusú 8x 32-es monokuláris távcső esetében 0,7 m - ∞ van megadva, ami azt jelenti, hogy az okulár-lencse elforgatásával 70 cm távolságtól végtelenig bármely távolságra élesen láthatunk.
 

Hogyan állítsuk be helyesen a távcsövet?

1. A távcsőbe belenézve állítsuk be a két tubus távolságát úgy, hogy egy körrel határolt mezőt lássunk, miközben mindkét szemmel belenézünk.

2. Nézzünk bele egy szemmel azon az oldalon, melyen a szem felöli lencse nem állítható és a látott képet állítsuk élesre a középső beállító gyűrű segítségével.

3. Nézzünk bele csak a másik szemünkkel és a látott képet állítsuk élesre az elforgatható okulárlencsével.

4. Most már csak a középső beállító gyűrűvel kell élesre állítani.